Voel je je burned-out? Masturbatie kan helpen!

Voel je je burned-out? Masturbatie kan helpen!

Masturbatie kan je helpen te leren wat je seksueel leuk en lekker vindt, en, nou ja, het voelt gewoon goed! Maar wist je dat masturbatie ook goed kan zijn voor je mentale gezondheid?

Afgezien van het feit dat je je ahhhmazing voelt, is masturbatie een uitstekend hulpmiddel om te ontstressen. Hoewel masturbatie alleen geen effectieve behandeling is voor psychische aandoeningen, kan het sommige symptomen verlichten, zoals symptomen die het gevolg zijn van een burn-out.

(Als je nog niet regelmatig masturbeert, wil je het misschien aan je routine toevoegen).

Nog niet overtuigd? Geen stress!

We hebben alles wat je moet weten om burn-out op afstand te houden met een beetje zelfliefde.

 

Wat is een burn-out?

Psycholoog Herbert Freudenberger bedacht de term 'burn-out' in de jaren zeventig om een intense stresstoestand te definiëren die resulteert in extreme fysieke, mentale en emotionele uitputting. Burn-out, dat ernstiger is dan vermoeidheid, maakt het moeilijk voor mensen om met stress om te gaan en dagelijkse taken uit te voeren.

Mensen met een burn-out hebben vaak het gevoel dat ze niets meer bij te dragen hebben en kunnen elke ochtend bang zijn om uit bed te komen.

Burn-out verdwijnt niet zomaar vanzelf; als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot andere ernstige psychische en lichamelijke ziekten.

 

Symptomen van burn-out

Uitputting

Fysiek en emotioneel uitgeput voelen. Hoofdpijn, buikpijn en veranderingen in eet- of slaappatronen zijn allemaal mogelijke fysieke symptomen.

Isolatie

Mensen met een burn-out voelen zich vaak overweldigd. Als gevolg hiervan kunnen ze zich terugtrekken uit sociale contacten en vrienden, familie en collega's in vertrouwen nemen.

Ontsnap aan fantasieën

Mensen die een burn-out hebben, fantaseren misschien over weglopen of een eenzame reis maken omdat ze ontevreden zijn over de nooit eindigende verantwoordelijkheden van hun baan.

Prikkelbaarheid

Burn-out kan het gemakkelijker maken om je kalmte te verliezen met vrienden, collega's en familieleden. Omgaan met alledaagse beslommeringen, zoals het voorbereiden van een werkvergadering, het naar school brengen van kinderen en het nemen van huishoudelijke verantwoordelijkheden, kan vaak overweldigend worden, vooral als dingen niet gaan zoals gepland.

Terugkerende ziekten

Burn-out kan, net als andere vormen van langdurige stress, je immuunsysteem verzwakken, waardoor je kwetsbaarder wordt voor verkoudheid, griep en slapeloosheid.

 

Hoe masturbatie een burn-out kan voorkomen

We weten allemaal dat masturbatie geweldig voelt. Maar eerlijk gezegd is seksueel genot een noodzakelijk aspect van selfcare. Jezelf plezier geven zou net zo belangrijk moeten zijn als ontbijten en je haar kammen. Waarom? 

Nou, omdat het echt goed voor je is! Wanneer we een orgasme krijgen, produceren onze hersenen een groot aantal feel-good hormonen en andere chemicaliën die ontspanning en welzijn bevorderen.

 

Het brein... hier is alle actie!

Masturbatie omvat meer dan alleen het gebied tussen je benen. Dus, als je je Rabbit vibrator aanzet, is dit wat er tussen je oren gebeurt:

Hormoon en chemische afgifte

Seksueel genot of orgasme veroorzaakt de afgifte van hormonen en chemicaliën in het plezierbeloningssysteem van de hersenen.

Waaronder:

Dopamine:

Dopamine, ook wel het 'gelukshormoon' genoemd, is een neurotransmitter die betrokken is bij motivatie, beweging en het zoeken naar beloningen.

Oxytocine:

Dit hormoon bevordert een gevoel van liefde, positieve sociale interactie, ontwikkeling en genezing.

Serotonine:

Een belangrijke neurotransmitter, serotonine, is verantwoordelijk voor het bevorderen van gevoelens van welzijn en geluk. Er is ook een verband tussen verhoogde serotoninespiegels en een verbeterde stemming.

Endorfine:

Dit zijn "feel-good" chemicaliën die pijn effectiever verlichten dan morfine. Ze zijn verantwoordelijk voor de aangename rush of high die gepaard gaat met lichaamsbeweging.

Prolactine:

Prolactine is een hormoon dat fysiologische reacties stimuleert, zoals voortplanting, stressmanagement en emotionele modulatie.

Endocannabinoïden:

Deze neurotransmitters zijn belangrijk voor het belonen van activiteiten, zoals lichaamsbeweging, sociale betrokkenheid en eten. Ze helpen ook bij het reguleren van pijn, ontsteking, metabolisme, cardiovasculaire functie, leren en geheugen, angst, depressie en verslaving.

Noradrenaline of noradrenaline:

Deze stimulerende neurotransmitter bevordert en controleert de overdracht van dopamine, die wordt geassocieerd met geluksniveaus.

Adrenaline:

Adrenaline vermindert stress door de hartslag, bloedvat- en luchtwegdiameters en aspecten van het metabolisme te reguleren.

 

Was stress weg met golven van plezier

Het vrijkomen van hormonen kan de volgende gezondheidsvoordelen opleveren:

Minder stress en angst

De afgifte van oxytocine lijkt stresshormonen zoals cortisol te verminderen en tegelijkertijd ontspanning aan te moedigen. Prolactine helpt ook bij de regulatie van stressreacties.

Al die heerlijke oxytocine draagt ook bij aan ons algehele welzijn. Behalve dat het een uitstekende pijnstiller is, suggereert onderzoek dat dit mooie kleine hormoon ook helpt om angst te verminderen. (Dat is iets wat we nu allemaal wel kunnen gebruiken!)

Ter info ... je hoeft niet eens een orgasme te hebben om deze voordelen te ervaren. Je hersenen geven op natuurlijke wijze de chemische serotonine af tijdens het voorspel en seksuele opwinding, wat helpt om de seksuele bevrediging te vergroten en de stemming te reguleren. Zelfliefde biedt de perfecte combinatie van hersen balancerende voordelen.

Slaap beter

We kennen allemaal de voordelen van het krijgen van de juiste hoeveelheid kwaliteitsslaap.

Masturbatie veroorzaakt de afgifte van neurotransmitters en hormonen die helpen bij het verlagen van spanning en bloeddruk, terwijl het ook de ontspanning bevordert, waardoor het in slaap vallen gemakkelijker kan worden.

Een onderzoek uit 2019 onder 778 mensen ontdekte dat mensen waarschijnlijk beter slapen na een orgasme. Veel respondenten meldden dat masturberen hen hielp om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.

Pijnstilling

Endorfines zijn pijnstillers die door het lichaam worden aangemaakt. Van endocannabinoïden is ook bekend dat ze helpen bij het reguleren van pijn en ontsteking. Deze natuurlijke pijnstillers kunnen ook menstruatiekrampen verlichten.

Volgens een onderzoek uit 2013 kan seksuele activiteit zelfs gedeeltelijke of totale verlichting bieden van migraine en bepaalde clusterhoofdpijn.

Immuunsysteem boosten

Masturbatie verhoogt de prolactine en endocannabinoïden, die helpen bij de regulering van het immuunsysteem. Het verhoogt ook stressverlagende chemicaliën en neurotransmitters.

Masturbatie kan de hormoonspiegels verhogen die verband houden met een goed humeur, zoals dopamine, oxytocine en endorfine.

Vergroot je zelfrespect

Masturbatie kan een verhoging van het adrenalinegehalte veroorzaken. Volgens onderzoekers worden grotere hoeveelheden speeksel- en urine-adrenaline geassocieerd met meer persoonlijke groei en/of lekkerder in je vel zitten. Leren om jezelf te plezieren kan ook ontzettend krachtig zijn om je lichaamsbeeld verbeteren.

Neuroprotectie

Prolactine heeft een neuroprotectief effect, dat hersenbeschadiging als reactie op stress vermindert. Dopamine lijkt ook bij te dragen aan een gezonde cognitie. Volgens een onderzoek uit 2016 verhoogde seksuele activiteit de herinnering en nummervolgorde bij oudere mannen en bij oudere vrouwen van 50-89 jaar.

Verlaagde bloeddruk

Stress kan de bloeddruk verhogen. Oxytocine en endocannabinoïden kunnen ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

 

Zelfliefde en goede vibes zijn de sleutel tot een gezondere jij

Constante stress kan leiden tot een burn-out. Naast de traditionele therapeutische strategie (waaronder het eten van een uitgebalanceerd dieet, frequente lichaamsbeweging en een goede nachtrust), is masturbatie een fantastisch hulpmiddel dat deze gestresste toestand kan voorkomen.

Voorkom burn-out door meer selfcare activiteiten in te plannen en meer tijd voor jezelf te nemen. Of je nu lange dagen maakt, voor kleine kinderen zorgt of je examens hebt... wees lief voor je geest, lichaam, ziel en 😻!

Maak tijd om naar je lichaam te luisteren en geef jezelf het geschenk van zelfliefde en goddelijk genot. Lees onze blogs voor alle tips over masturbatie, toys en alles wat daarbij hoort, of kom langs in een van onze winkels!

RELATED ARTICLES

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published