Hoe om te gaan met blaasontsteking na de liefdesdaad?

Hoe om te gaan met blaasontsteking na de liefdesdaad?

Hallo daar! Vandaag gaan we het hebben over een onderwerp dat misschien een beetje ongemakkelijk is, maar oh zo belangrijk: blaasontsteking na seks. Ja, je leest het goed. Terwijl we genieten van de knusse momenten met onze partner, kan deze ongenode gast soms roet in het eten gooien. Maar geen zorgen! Ik ben hier om je door de doolhof van blaasontsteking te loodsen en je wat handige tips te geven om het te voorkomen en te behandelen.

 

Wat is blaasontsteking?

Laten we eerst de basis leggen: wat is een blaasontsteking precies? In medische termen wordt het een urineweginfectie (UWI) of cystitis genoemd. Het is in feite een infectie in je blaas, die een branderig gevoel bij het plassen, frequent urineren, en soms zelfs buikpijn kan veroorzaken. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen, en ja, seks kan soms de boosdoener zijn.

 

De link tussen seks en blaasontsteking

Waarom gebeurt dit na seks? Wel, tijdens de daad kunnen bacteriën in de buurt van de urethra (urinebuis) terechtkomen. Van daaruit kunnen ze gemakkelijk de blaas bereiken en een infectie veroorzaken. Dit betekent niet dat je seks moet vermijden, maar wel dat je een paar voorzorgsmaatregelen moet nemen!

 

Extra gevoeligheid voor blaasontstekingen

Terwijl we het hebben over blaasontstekingen na seks, is het belangrijk om te benadrukken dat sommige mensen een hoger risico lopen om deze te ontwikkelen. Dit heeft te maken met verschillende factoren, waaronder fysieke eigenschappen, levensstijlkeuzes en zelfs genetische aanleg.

 • Fysieke factoren: Bij sommige vrouwen is de urethra korter, wat het voor bacteriën makkelijker maakt om de blaas te bereiken. Ook kan de positie van de urethra dichter bij de anus het risico op infectie verhogen.
 • Genetische aanleg: Ja, je leest het goed. Onderzoek suggereert dat sommige mensen genetisch meer vatbaar zijn voor urineweginfecties. Als deze infecties vaak in je familie voorkomen, kan het zijn dat je een hoger risico loopt.
 • Levensstijlkeuzes: Bepaalde levensstijlkeuzes kunnen ook bijdragen aan een verhoogd risico op blaasontstekingen. Denk hierbij aan onvoldoende hydratatie, het onderdrukken van de aandrang om te plassen, en het gebruik van bepaalde soorten anticonceptie, zoals spermiciden.
 • Andere medische aandoeningen: Mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes of die een geschiedenis hebben van nierstenen, kunnen ook een verhoogd risico hebben op blaasontstekingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat, zelfs als je tot een hoger risicogroep behoort, er stappen zijn die je kunt nemen om je risico te verminderen. Dit omvat het volgen van de preventieve maatregelen die eerder zijn besproken, en het regelmatig overleggen met je huisarts over je specifieke risicofactoren en hoe deze te beheersen.

 

Preventieve maatregelen

 • Hygiëne is key: Zorg ervoor dat zowel jij als je partner voor en na de seks schoon zijn. Dit vermindert de kans op het overbrengen van bacteriën.
 • Plassen na seks: Ga altijd even plassen na de seks. Dit helpt om eventuele bacteriën die zich een weg naar de urinebuis hebben gebaand, weg te spoelen.
 • Water, water en nog eens water: Drink veel water! Dit helpt om bacteriën uit je systeem te spoelen.

 

Behandeling van blaasontsteking

Stel, je hebt alle voorzorgsmaatregelen genomen, maar toch zit je opgescheept met een blaasontsteking. Wat nu?

 • Raadpleeg je huisarts: Allereerst, bezoek je huisarts. Zij kunnen een diagnose stellen en, indien nodig, antibiotica voorschrijven.
 • Blijf gehydrateerd: Drink veel water om de bacteriën uit je blaas te spoelen.
 • Warmte helpt: Een warmtekussen op je onderbuik kan de pijn verlichten.

 

Natuurlijke remedies en levensstijl veranderingen

Naast medische behandeling, kunnen natuurlijke remedies en aanpassingen in je levensstijl ook helpen.

 • Cranberrysap: Er wordt gezegd dat cranberrysap kan helpen bij het voorkomen van blaasontsteking. Zorg wel dat je puur sap drinkt, zonder toegevoegde suikers.
 • Probiotica: Deze zijn goed voor je darmflora en kunnen helpen de goede bacteriën in je lichaam te versterken.
 • Vermijd irriterende stoffen: Alcohol, cafeïne, pittig en zuur voedsel kunnen de blaas irriteren. Probeer deze te vermijden als je gevoelig bent voor blaasontstekingen.

Blaasontsteking na seks is een vervelend probleem, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je het risico aanzienlijk verkleinen. Onthoud dat goede hygiëne, gehydrateerd blijven, en plassen na seks je beste vrienden zijn in de strijd tegen blaasontstekingen. En bij twijfel, aarzel niet om je huisarts te raadplegen.

Zorg goed voor jezelf!

RELATED ARTICLES

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published