Waarom ben ik zo opgewonden?

Waarom ben ik zo opgewonden?

 Of het nu is omdat je partner zich 's ochtends uitrekt of omdat je een filmpje kijkt en Ryan Gosling wat dan ook ziet doen, er zijn talloze redenen die je jezelf kunnen doen afvragen: "waarom ben ik zo opgewonden?" Maar de waarheid is, het antwoord hangt grotendeels af van je individuele seksuele interesses en opwindpunten.

Voor sommigen is een man met een knotje al genoeg om opgewonden te raken, terwijl anderen meer hebben met mensen met gemillimeterde kapsels of die helemaal kaal zijn. De ander geeft niks om wel of geen haar en raakt opgewonden van weer hele andere dingen. En terwijl je iemand in een sexy Netflix-show misschien hoort praten over hun behoefte aan solo- of partnerseks meerdere keren per dag, kan een paar keer per maand perfect passen bij jouw niveau van opwinding – en je agenda.

Hoe je ook opgewonden raakt, het komt grotendeels voort uit een fysiologische of psychologische reactie, of emotionele opwinding. De factoren die opwinding beïnvloeden zijn een subjectieve verscheidenheid aan seksuele prikkels die geregistreerd worden en de opwindingsreactie in de hersenen activeren. Dit is voor iedereen anders.

Als je je afvraagt wat precies kan bijdragen aan waarom je je zo opgewonden voelt, zijn hier een paar redenen die mee zouden kunnen spelen. Google nooit meer "Waarom ben ik zo geil?".

Hier zijn enkele redenen waarom je seksdrift kan toenemen. 

1. Je hormonen fluctueren op precies de juiste manier.
We horen vaak dat hogere niveaus van androgenen, zoals testosteron, een continue opgewonden gevoel kunnen veroorzaken. Maar in werkelijkheid is het iets complexer en zijn er ook andere hormonen bij betrokken.

Bijvoorbeeld, tijdens bepaalde momenten van je menstruatiecyclus - zoals rond de ovulatie, wanneer oestrogeen en oxytocine (ook wel bekend als het "liefdeshormoon") pieken - kun je meer opgewonden zijn dan gewoonlijk. Hormoonschommelingen kunnen ook bijdragen aan intensere staten van fysiologische opwinding, wat de mentale ervaring van opgewonden zijn kan versterken.

   

  2. Je hebt al veel seks of masturbeert vaak.
  Het blijkt dat als je lichaam eenmaal in beweging is gezet, het in beweging wil blijven. Voor veel mensen geldt dat hoe meer seks ze hebben, inclusief masturbatie, hoe meer ze het willen. Daarom raden sekstherapeuten vaak masturbatie aan voor mensen met een verminderd verlangen.

  Masturbatie kan dus helpen om je opwindingsreactie en de verbinding tussen lichaam en geest te verbeteren, wat leidt tot een constanter verlangen. Dit geldt vooral voor vrouwen. Wanneer vrouwen regelmatiger masturberen, worden ze zich bewuster van fysiologische veranderingen die opwinding signaleren, zoals veranderingen in de bloedsomloop, ademhaling en zwelling van de genitaliën. En dit verhoogde zelfbewustzijn kan je geilheid aanwakkeren.

    

   3. Je hebt een oogje op iemand / bent verliefd.
   Of je nu helemaal weg bent van je partner, een nieuwe aantrekkelijke collega of van iemand naar wie je net naar rechts hebt geswiped, verliefd zijn kan je gevoel van geilheid verhogen. De combinatie van risico en obsessie bij een verliefdheid kan het verlangen versterken door alle niveaus van opwinding te ontsteken - emotioneel, fysiek en mentaal. Als je verliefd bent op iemand, stijgt je dopamine-niveau, wat betrokken is bij beloning en motivatie, en je serotonineniveau daalt, wat je stemming en cognitie reguleert. Deze veranderde staat kan leiden tot intense verlangens.

     

    4. Je bent in een nieuwe relatie.
    We hebben het over de kracht van "energie van een nieuwe relatie”, als iets dat echt je geilheid kan opkrikken. Het nieuwe ervan is een onderdeel — er is nog geen tijd geweest voor sleur! — evenals de periode van binding die veel nieuwe partners doormaken. Een deel hiervan kan zeker gevoed worden door seks en verlangen, wat dan kan bijdragen aan een hoger libido, vooral als de seks bevredigend is.

      

     5. Je eet voedingsmiddelen die het libido op natuurlijke wijze verhogen.
     Natuurlijk heb je wel eens gehoord over voedingsmiddelen die de seksdrive kunnen stimuleren, zoals oesters, die bekend staan als afrodisiaca. Maar er is niet echt een specifiek voedsel dat je onmiddellijk geil maakt. Sommige voedingsmiddelen verhogen echter de bloedcirculatie en/of serotonine, wat je drive in het algemeen kan versterken, zoals bijvoorbeeld zalm en eieren. Een studie vond zelfs dat dagelijkse consumptie van appels gelinkt was aan een hogere opwinding bij vrouwen. Uiteindelijk leidt betere voeding tot betere gezondheid wat kan resulteren in een hoger libido.

       

      6. Je hebt net gekeken naar Jacob Elordi’s nieuwe films.
      Geen uitleg nodig.

        

       Ongeacht waarom je opgewonden bent, onthoud dat het helemaal niet erg is om opgewonden te zijn. Het feit is dat je seksdrive waarschijnlijk zal pieken en dalen in de loop van de tijd, afhankelijk van een verscheidenheid aan factoren, van hormonen tot hoe vaak je sport of een echt intense crush hebt. Maar als je je in een fase bevindt waarin je vrijwel constant fantaseert over je volgende afspraakje of uitkijkt naar je volgende solo-avontuur met je vibrator, omarm het dan.

       Zolang je seksdrive jou of anderen geen leed bezorgt en je het op een manier kunt aanpakken die gezond is voor iedereen die betrokken is - zelfs als dat alleen jij bent - is het volkomen normaal. 

       Hoe opgewonden je ook bent - of niet - het is goed om jezelf niet te vergelijken met anderen. We brengen allemaal verschillende niveaus van verlangen, responsiviteit, voorkeuren, enzovoort mee naar ons seksleven (of het gebrek daaraan). Er is geen duidelijke norm, en wanneer mensen denken dat die er is, hebben zij waarschijnlijk zorgen en angsten over of zij er wel bij passen.

       RELATED ARTICLES

       Leave a comment

       Your email address will not be published. Required fields are marked *

       Please note, comments must be approved before they are published