Hoe voelt een orgasme? Hoe kun je weten of je een orgasme hebt gehad?

Hoe voelt een orgasme? Hoe kun je weten of je een orgasme hebt gehad?

Heb je ooit een seksscène in een film gezien en je afgevraagd of een orgasme zo zou moeten zijn? En dacht je toen dat je het misschien helemaal verkeerd deed?

Als dat zo is, ben je zeker niet de enige. Media laat seks vaak op een manier zien die ons vaak verbijsterd laten voelen en onze eigen ervaringen in twijfel laat trekken - niet alleen hoe we eruitzien en klinken, maar ook of we "het goed doen" en laat ons zelfs afvragen of we überhaupt wel een orgasme hebben!

Dus laten we eerlijk zijn, de popcultuur geeft orgasmes niet helemaal juist weer, wat ons vaak doet geloven dat orgasmen gepaard gaan met een grote hoeveelheid geschreeuw en dramatisch schudden en dat het al meteen aan het begin gebeurt (zonder stimulatie van de clitoris!).

Hoewel sommige orgasmes er zo uit kunnen zien... is dat niet vaak! Dus, als wat je in films ziet niet helemaal juist is, hoe kun je dan weten of je een orgasme hebt gehad als je ervaring niet hetzelfde is?

Hoe een orgasme voelt, kan voor iedereen verschillen en anders zijn. Sommige vrouwen omschrijven het als een gevoel van ontlading, terwijl anderen het meer voelen als ‘een explosie’. Er kunnen gevoelens van verbondenheid oproepen en sommige vrouwen worden ook emotioneel.

Het is ironisch dat in een cultuur die vaak het onderwerp orgasmes bespreekt, we zelden ingaan op de details van wat er tijdens een orgasme in het lichaam gebeurt. 

In deze blog zullen we de wonderen van een orgasme onderzoeken en uitleggen hoe je kunt weten of je er een hebt gehad - laten we beginnen!

 

Wat is een orgasme precies?

Een orgasme wordt beschreven als veranderingen in het lichaam veroorzaakt door het intense genot dat de hartslag en bloeddruk verhoogt. Orgasmes kunnen ook bekkenspierspasmen veroorzaken, die vaginale samentrekkingen en urethrale samentrekkingen in penissen veroorzaken. Het aan- en ontspannen van deze spieren duurt ongeveer 10-15 seconden, hoewel er ook dames zijn die een orgasme van een minuut beleven.

Het orgasme vindt plaats op het hoogtepunt van jouw opwinding. Tijdens het vrijen bouwt de opwinding meer en meer op, waardoor ook de spanning in je lijf en spieren rondom de geslachtsdelen toeneemt. En op het hoogtepunt van jouw opwinding vindt er een ontlading van deze spanning plaats: dat is het orgasme.

Makkelijk gezegd is het orgasme het ‘ritmisch en ongecontroleerd samentrekken van de spieren van en rondom de geslachtsdelen’.

Ongeacht het geslacht wordt een orgasme bij iedereen door hetzelfde veroorzaakt: stimulatie. Soms is het genitale stimulatie; andere keren kan het borst-, huid- of zelfs mentale stimulatie zijn.

Een van de meest geliefde aspecten van een orgasme is de afgifte van feel-good hormonen. Na de climax overstromen dopamine, oxytocine en prolactine het lichaam en laten je kalm, rustig, tevreden en gehecht aan je geliefde achter.

Hoewel we nog steeds aan het ontdekken zijn hoe het menselijk lichaam genot en orgasme ervaart, hebben we het een en ander geleerd. Om te beginnen kan volgens een onderzoek uit 2015 slechts 18% van de personen met vagina's een orgasme krijgen door middel van geslachtsgemeenschap. Bovendien hebben de meeste mensen met vagina's stimulatie van de clitoris nodig, alleen of samen met penetratie.

Zelfs degenen die orgasmes ervaren tijdens penetratie hebben de clitoris te danken. (De meeste wetenschappers zullen bevestigen dat bij alle orgasmen de clitoris betrokken is, ongeacht waar de stimulatie plaatsvindt!)

Het is ook vermeldenswaard dat sommige mensen gewoon geen orgasme kunnen krijgen. (En ja, dit is ook heel normaal) Maar dat betekent niet dat je geen baat hebt bij seks! Verschillende onderzoeken tonen aan dat een climax niet nodig is om een echt gelukkig en bevredigend seksleven te hebben. In plaats daarvan moet het worden gezien als 'de kers op de taart'.

 

Er zijn verschillende soorten orgasmes

Veel mensen zijn verrast om te horen dat orgasmen echt in onze hersenen plaatsvinden, niet in onze geslachtsdelen. En hoewel onze huid het grootste seksuele orgaan is, zijn onze hersenen het belangrijkste.

 

Klaarkomen kan verschillend zijn

Een hoogtepunt kan elke keer anders voelen. Soms voelt het als ‘best wel lekker’, terwijl een andere keer het orgasme heel duidelijk en intens aanwezig kan zijn. Er zijn genoeg vrouwen die soms zeer milde orgasmes hebben, die bijna niet te herkennen zijn.

Dat hangt onder andere af van hoe opgewonden je bent en hoe je wordt gestimuleerd. Zo kan een hoogtepunt tijdens penetratie (‘vaginaal orgasme’) vaak dieper voelen dan wanneer alleen de clitoris wordt gestimuleerd (‘clitoraal orgasme’). Het clitoraal klaarkomen voelt vaak wat heftiger en scherper aan.

 

Andere soorten orgasmes

Terwijl wetenschappers nog steeds discussiëren over het bestaan van verschillende soorten genitale orgasmen (denk aan clitoris, A-spot, G-spot, enz.), weten ze dat er andere manieren zijn om te komen zonder iets onder de gordel aan te raken:

  • Tepelspel: wanneer de tepels worden gestimuleerd, wordt oxytocine geproduceerd, wat dezelfde baarmoeder- en vaginale samentrekkingen veroorzaakt als een orgasme.
  • Tijdens het fantaseren: Sommige mensen kunnen zichzelf een orgasme 'denken' door zich een stimulerende situatie voor te stellen en hun gedachten de vrije loop te laten.
  • Tijdens het sporten: Ook bekend als een "coregasme" kunnen sommige mensen een orgasme krijgen tijdens het beoefenen van yoga of het doen van kerntrainingen.
  • Tijdens het slapen: omdat er orgasmes plaatsvinden in onze hersenen, die 's nachts superactief zijn, kunnen mensen van alle geslachten een hoogtepunt bereiken tijdens het slapen. Er is geen methode voor, maar het zorgt voor een heerlijke nachtrust als het gebeurt.
  • Een huidorgasme: ook wel 'frisson' genoemd, huidorgasmen zijn de tintelingen die je voelt wanneer je naar een geweldig nummer luistert of naar een ongelooflijke scène kijkt. Het kan aanvoelen als kippenvel of een lichte rilling over je armen.

 

Hoe je kunt weten of je een orgasme hebt gehad

Een orgasme kan lijken op een sensuele trance en een staat van seksuele euforie opwekken die je zowel fysiek als psychologisch kunt voelen. Verhoogde seksuele opwinding en vervulling worden gevoeld en dan gevolgd door kalmte.

Wist je dat verschillende lichamelijke signalen je kunnen waarschuwen als je bijna komt? Als je opgewonden raakt, gaat je hartslag omhoog, je ademhaling wordt sneller, je tepels staan rechtop en je geslachtsdelen zitten vol met bloed. Deze sensaties worden intenser naarmate de opwinding toeneemt tot je een climax bereikt.

Orgasmes kunnen je een kalm gevoel geven, maar ze kunnen je ook slaperig maken. Volgens een onderzoek uit 2019 meldden deelnemers die een orgasme hadden ervaren voor het slapengaan een betere nachtrust. Aanvullend onderzoek is nodig om de connectie te bewijzen, maar ze denken dat we oxytocine kunnen bedanken.

 

Hoe kan je een orgastische ervaring hebben?

Als je geen climax bereikt, kun je leren om er een te hebben door meer vertrouwd te raken met je lichaam en hoe het reageert op seksuele stimulatie. Experts zijn het er allemaal over eens dat solo masturbatie een uitstekende plek is om te beginnen. Door je aanraking en intensiteit aan te passen, kun je verschillende masturbatietechnieken uitproberen om te zien wat goed voelt.

Het helpt ook om je te concentreren op hoe je je op dat moment voelt, in plaats van alleen maar te denken aan het verkrijgen van een orgasme. Diep ademhalen is een geweldige techniek om afleidende gedachten los te laten.

Je kunt effectiever met je partner communiceren over wat goed voelt als je zelf hebt ontdekt en weet wat je wel en niet lekker vindt. Als je een climax wilt bereiken door penetratie, overweeg dan de Coital Alignment Technique (CAT), waarmee je tegelijkertijd de schacht van de penis (of het speeltje) tussen je dijen kunt samendrukken, je clitoris tegen het bekkenbot kunt drukken en de goede pasvorm kunt ervaren van penetratie.

 

Tips voor een nog beter orgasme

Als je graag wilt experimenteren of gewoon wat meer pit wilt geven, aarzel dan niet om seksspeeltjes in de mix te introduceren. Experimenteer met rabbitvibrators, zoals de Pure Lust Rabbit Vibrator of Famous Butterfly vibrator. Beide vibes zorgen ervoor dat alle sappen gaan stromen. Ze stimuleren zowel je g-spot als je clitoris!

Het is mogelijk dat het combineren van clitorale en vaginale stimulatie de intensiteit van je orgasme kan verhogen.

Als je meer houd van clitorale stimulatie raden we je de Power Wand aan, en als je alleen je G-spot wilt stimuleren moet je de G-Spot Vibrator proberen!

Het vinden van een seksspeeltje dat bij jou en je lichaam past, kan zijn eigen opwindende soort voorspel zijn, of je het nu alleen doet of met een partner, dus aarzel niet om ze in de mix op te nemen en ga op een kleine shopping spree bij Pure Lust

Hoe dan ook, het is van vitaal belang om te begrijpen dat niet iedereen een orgasme kan ervaren (met of zonder partner), en dat is OK!!

Open communicatie met je partner en het raadplegen van een seksuoloog kan helpen, maar het plezier van seks zit hem in de ontdekking, die vaak zoveel meer omvat dan een orgasme!

Dus, ontspan en geniet... en laat de orgastische magie jou vinden✨

RELATED ARTICLES

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published