Hoe belangrijk is seks in een relatie?

Hoe belangrijk is seks in een relatie?

Seks is iets heel krachtigs en bijzonders. Het is goed voor je lichaam, het is goed voor je geest. En wanneer je je sterk tot de ander aangetrokken voelt en een fijne fysieke en mentale band met elkaar hebt, dan kan seks een bijzondere ervaring en moment samen zijn.

Er zitten veel voordelen aan meer seks in een relatie. Je ziet vaak positieve veranderingen bij meer seksuele activiteiten, zoals een lagere bloeddruk, minder stress, meer intimiteit en zelfs een lager aantal echtscheidingen. Het kan een diep gevoel van verbondenheid oproepen tussen jou en je partner. Maar om van al deze prachtige voordelen te kunnen genieten, is het wel belangrijk dat je je echt aan seks kunt overgeven. En dat blijkt in het drukken leven dat de meeste van ons hebben nog wel eens moeilijk zijn.

In deze blog vertellen we waarom seks belangrijk kan zijn in een relatie en hoe vaak het beste is om seks te hebben. Ook gaan we het hebben over wat je kan doen om meer/betere seks te hebben.

Waarom seks belangrijk is in relaties

Seks is niet het belangrijkste in een relatie, maar het kan een belangrijk onderdeel zijn voor een gezonde, bevredigende relatie. Hoe belangrijk het is, verschilt van persoon tot persoon. Voor sommige mensen is een sterke seksuele band met hun partner heel belangrijk. Anderen vinden misschien dat andere vormen van intimiteit en verbinding belangrijker zijn.

Je seks drive is een onderdeel van je biologie. Maar de reden waarom seks belangrijk is voor relaties gaat over veel meer dan alleen fysieke driften. Er zijn sterke emoties die meespelen. Seks ontwikkelt een dieper gevoel van betrokkenheid en genegenheid. Het is een manier om volledig kwetsbaar te zijn met je partner en zorgt voor meer vertrouwen dat je echt om elkaar geeft. Velen van ons zijn onzeker over onze fysieke verschijning en onze seksuele performance. Wanneer we iemand vinden die van alles van ons houdt is dat heel bevestigend.

Misschien is het belangrijkste wel dat wanneer seks een positieve ervaring is voor beide partners het je kan helpen om meer genegenheid voor hem of haar te voelen en in het algemeen meer tevreden te zijn met je relatie. Dit helpt je om je meer op je gemak, ontspannen en gelukkig te voelen in de buurt van je partner, wat op zijn beurt kan leiden tot meer fysieke intimiteit. Hoewel de hoeveelheid en het soort seks sterk kan verschillen voor verschillende stelletjes, tonen onderzoeken aan dat regelmatig seks je relatie wel degelijk kan verbeteren.

Lees hier meer over de individuele voordelen van seks en orgasmes.

Hoe vaak seks is het beste?

Er is geen kort antwoord op deze vraag, geen vergelijking of beoordelingstool om het aantal keren, de duur of wat dan ook in te stellen waar jij en je partner aan zouden moeten voldoen. Seks is erg afhankelijk van het libido en behoeften van elke persoon. Als je zin hebt in veel seks, maar je partner is zelden geïnteresseerd, dan is dat een slecht teken. Evenzo, als jullie beiden op dezelfde lijn zitten, kan dat geweldig zijn.

Het belangrijkste is niet dat je genoeg seks hebt, maar wel de juiste hoeveelheid voor jou en je partner. Daarom is een open en eerlijk gesprek over seks zo belangrijk. De maatschappij legt veel druk op het idee dat het uitmaakt met hoeveel mensen je seks hebt en hoe vaak. Zelfs door jezelf te vergelijken met je vrienden, als sommige van je vrienden het de hele tijd lijken te doen, kan het voelen alsof je niet genoeg seks hebt. Maar wat anderen doen staat los van jezelf. Er is geen juiste aantal keren, doe wat goed voelt voor jou en jouw relatie.

Hoe kan je de seks in je relatie verbeteren?

Dat gevoel van die diepe voldoening en echte verbinding tijdens seks, daar ontbreekt het vaak aan. Vaak heeft dit ermee te maken dat we steeds meer in ons hoofd zitten. We vinden het lastig om ons over te geven aan het instinctieve, dierlijke aspect van seks. Seks wordt meer een routine, met dezelfde standjes etc, zonder dat we onszelf daar nog werkelijk in verliezen. Soms speelt er ook onzekerheid mee.

Dit is allemaal heel begrijpelijk, maar wel zonde! Want onzekerheid en in je hoofd zitten blokkeert je opwinding. Maar die opwinding die heb je nodig. Alleen bij echte opwinding, wanneer je helemaal in het moment op gaat, komen hormonen vrij die zorgen voor het gevoel van verbinding met je partner: oxytocine en vasopressine.

Probeer samen om dat gevoel van verbondenheid weer een boost te geven. En dat hoeft niet per se in de slaapkamer. Doe leuke dingen samen. Haal fijne herinneringen op. Of speel een spannend spelletje, dat helpt om een gevoel van aantrekking en verbondenheid op te roepen. En geloof ons, misschien ben je niet meer gewend om dit soort momenten bewust te creëren maar je zult zien: het leuk hebben met elkaar maakt alles zoveel leuker en makkelijker. Je zult je afvragen waarom je hier niet meer tijd voor vrijmaakte...

Succes!

RELATED ARTICLES

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published