Alles over tantra seks en de voordelen

Alles over tantra seks en de voordelen

Deze oude praktijk gaat helemaal over verbinding maken met jezelf en je partner.

Je hebt misschien gehoord dat tantrische seks (tantra seks) de sleutel is tot de heetste seksuele ervaring van je leven. We hebben het over volledige lichaamsorgasmen en euforische sensaties die bijna spiritueel aanvoelen. Maar tantra seks kan vaak verkeerd worden begrepen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft het niet intimiderend te zijn, en je hoeft niet superflexibel, religieus of spiritueel te zijn om ervan te genieten. Alles wat je nodig hebt is een open geest en een bereidwillige partner. (TBH, je hebt niet eens echt een partner nodig.)

Als je net 👀 bent gegaan, dan ben je hier op de juiste plek. Welkom bij je beginnershandleiding voor wat tantrische seks is en wat de voordelen zijn. Volgende week delen wij ook alle tips over hoe je deze oude praktijk beoefend.

 

Maar eerst, wat betekent "tantra" eigenlijk?

Voordat we ingaan op wat tantrische seks is en hoe we het kunnen beoefenen, laten we beginnen met de basis. Om te beginnen is de Sanskrietdefinitie van 'tantra' de 'ketting van een weefgetouw of de strengen van een vlecht'. Het beschrijft eigenlijk het weven of samenbinden van tantrische leringen of thema's om bevrijding en verlichting (een hogere staat van bewustzijn) te bereiken. "Tantra" kan ook verwijzen naar de heilige tantrische teksten en geschriften die bekend staan als de Tantra's, of dat specifieke genre van geschriften.

Vergeleken met oude tantrische tradities, die duizenden jaren bestrijken, hebben westerse opvattingen en leringen van tantra een veel kortere geschiedenis en zijn ze wat we 'neotantra' zouden kunnen noemen. Het is een moderne benadering van tantra die zich richt op het helen van traumablokkades, een diepe verbinding met je lichaam en emoties, en het werken met seksuele energieën (wat in de oorspronkelijke tantra slechts een deel van de beoefening was, en het is meestal gereserveerd voor gevorderde studenten).

 

Dussss... wat is tantrische seks?

Tantrische seks is in wezen een langzame, meditatieve seksuele praktijk. Tantra seks beschrijft een meer bewuste benadering van seks met als doel het cultiveren van een gevoel van verbondenheid, intimiteit en plezier met je partner in plaats van het bereiken van een orgasme. (Hoewel, ja, het is mogelijk om een orgasme te ervaren tijdens tantrische seks.) Er is geen gehechtheid aan de uitkomst, er is geen ander doel dan aanwezig te zijn en met elkaar verbonden te zijn.

Interessant is dat sommige tantrische tradities seks zelfs zien als een middel om verlichting te bereiken.

 

Voordelen van tantra seks 

Nu je weet wat tantra seks is, vraag je je misschien af waarom je dit zou doen? Hier een aantal van de voordelen…

Er zijn veel redenen om te experimenteren met tantrische seks, of je nu op zoek bent naar verbeteringen in de gezondheid van je geest, je relatie of je fysieke lichaam. De sleutel is aandacht. Bij tantrische seks draait alles om intentionaliteit en volledige aanwezigheid, en als je de tijd kunt nemen om jezelf volledig ontspannen, kwetsbaar en bewust te maken van jezelf en je partner, kun je nieuwe en gezonde patronen in je seksualiteit en leven.

Ten eerste stelt tantra seks je in staat om je meer bewust te worden van en verbonden te zijn met de wensen en behoeften van je lichaam. Als je seks vertraagt, hetzij met jezelf of met een partner, moet je nadenken: 'Wauw, wat voelt echt goed voor mij?' Niet: 'Wat heb ik geleerd dat goed moet voelen?'. Voor jezelf pleiten kan een grote boost voor je zelfvertrouwen zijn, zowel in als buiten de slaapkamer. Bovendien stelt tantrische seks je in staat om meer verbonden te raken met en nieuwsgierig te zijn naar het lichaam van je partner, waardoor er ruimte ontstaat om te experimenteren.

Tantrische seks kan ook een enorme bron van bevrijding zijn van seksuele schaamte en zelfs trauma. In sommige ruimtes en gemeenschappen is seks nog steeds (ja, nog steeds!) een groot taboe-onderwerp, en als gevolg daarvan komt het vaak voor dat gevoelens van schaamte opkomen als we erover praten. Maar niets is natuurlijker dan seks, en het echt beoefenen van langzame, bewuste tantrische seks kan je helpen je relatie ermee volledig te herschrijven, omdat je het kunt zien voor wat het is - iets geweldigs.

Tantra seks verhoogt ook de bloedcirculatie, wat de algehele seksuele gezondheid verbetert. De gelijktijdige (of gelijktijdige) diepe ademhaling helpt het lichaam te ontgiften, en de verhoogde hartslag betekent een versterkt immuunsysteem. Al deze factoren dragen bij aan verjonging en een lang leven.

Maar een van de meest opvallende voordelen is het volledig herschrijven en herformuleren van je relatie met seksualiteit. In plaats van een donkere schaduw te zijn, wordt seks een bron van inspiratie, vreugde, verbinding en bevrijding, wat tantra is.

Wil je meer weten over hoe je tantrische seks kan beoefenen? Hou onze blog in de gaten, volgende week delen wij alle tips!

RELATED ARTICLES

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published