De beste manier om je seksspeeltje schoon te maken

De beste manier om je seksspeeltje schoon te maken

Steek je hand op als je ooit een seksspeeltje terug in je la hebt gegooid na een goed uitgevoerde solo-seks sessie, zodat je je kunt omdraaien en kunt genieten van de afterglow ✋🏼.

Als je net heerlijk bent klaargekomen is je sextoy reinigen waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Maar je seksspeeltje of vibrator schoonmaken is eigenlijk heel belangrijk, als je er niet de tijd voor neemt kan dit slecht zijn voor je gezondheid en de houdbaarheid van je seksspeeltjes.

Waarom moet je een seksspeeltje schoonmaken? 

De hygiëne van je seksspeeltje is heel belangrijk. Afhankelijk van het type seksspeeltje komen deze producten rechtstreeks in contact met de huid van de vagina, penis of anus - allemaal gevoelige huidgebieden die heel vatbaar zijn voor infecties - en veel sextoys worden ook daadwerkelijk het lichaam ingebracht.

Bacteriën, vuil, sperma etc. die verantwoordelijk zijn voor soa’s kunnen zich allemaal verzamelen op het oppervlak van een seksspeeltje. Het schoonmaken van je seksspeeltje helpt infecties te voorkomen, de bacteriën kunnen dan niet blijven hangen. Dus om deze infecties te voorkomen, moet je je sextoy regelmatig reinigen. Het liefst elke keer nadat je je seksspeeltje hebt gebruikt.    

Wat gebeurt er als je je sekspeeltje niet schoonmaakt?

Je kan je voorstellen met al die bacteriën en gevoelige huidgebieden dat er al snel infecties kunnen ontstaan daar beneden… Denk aan vaginale infectie, bacteriële vaginose of een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Helemaal als je je seksspeeltje deelt kan je gemakkelijk ziektes aan elkaar overdragen.

En dat is niet het enige risico wat je loopt, ook de kwaliteit van je seksspeeltje gaat snel achteruit als hij niet goed wordt gereinigd. Veel mensen leggen de sextoy aan de kant, om er een paar dagen later achter te komen dat hij nog schoongemaakt moet worden. Dit dus niet meer doen! Dit zorgt voor een verkorte levensduur van jouw sextoy. Als jij jouw seksspeeltje niet gelijk schoonmaakt, kan het materiaal van je sextoy namelijk beschadigen. En als je een seksspeeltje in huis haalt, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat.

Hoe maak je een seksspeeltje schoon?

Elk seksspeeltje is anders. Om te bepalen hoe je je vibrator het beste kunt schoonmaken, is het belangrijk om te weten waar deze van gemaakt is. Als je een nieuwe vibrator koopt, lees dan goed de gebruiksaanwijzing door. Daar staat vaak in waar hij van gemaakt is en of hoe hij gereinigd kan worden.

Een vibrator van siliconen, glas of staal kan gekookt worden, maar als een plastic vibrator die niet 100% waterdicht is in kokend water wordt ondergedompeld, overleeft hij het niet. Er zijn zelfs vibrators die in de vaatwasser kunnen, maar zeker niet allemaal. Zo heeft elk materiaal een eigen verzorging nodig. Wij zetten het voor je op een rij. Hieronder lees je hoe je de verschillende materialen van je seksspeeltje moet reiningen. 

Verschillende materialen reinigen

Als je seksspeeltjes koopt zoek dan meteen uit waar het van gemaakt is. Het materiaal bepaalt hoe de sextoy wordt schoongemaakt. Bovendien is het ook belangrijk om te checken een motor inzit. Ook dit is belangrijk voor het reinigen. Meestal staat op de verpakking hoe je het seksspeeltje of de vibrator kan schoonmaken, maar als dat niet zo is, vraag het dan aan een verkoopmedewerker of zoek online het product op.

Het belangrijkste waar je op moet letten is: poreuze versus niet-poreuze materialen. Vermijd poreus sextoys, zelfs als het is schoongemaakt kunnen er nog bacteriën op nestelen. Denk hierbij aan materialen als TPE of polyvinylchloride (PVC). Niet-poreus seksspeeltjes is daarentegen veiliger en bevat materialen zoals siliconen van medische kwaliteit, glas, roestvrijstaal van medische kwaliteit en Pyrex.

Als je eenmaal weet van welk materiaal je seksspeeltje gemaakt is, volg dan deze richtlijnen voor het schoonmaken van je sextoy. Als je seksspeeltje is gemaakt van…

  • Siliconen, glas, roestvrijstaal of hout - en het is gemotoriseerd: gebruik milde antibacteriële zeep die u op uw lichaam zou gebruiken en een vochtige doek om de sextoy schoon te vegen.
  • Siliconen, pyrex, roestvrijstaal of steen - en het is niet gemotoriseerd: voor een diepere reiniging plaatst je het seksspeeltje acht tot tien minuten in kokend water. De vaatwasser is een andere methoden. Stop het seksspeeltje in de vaatwasser zonder zeep. De hete stoom helpt het namelijk te steriliseren.
  • Cyberskin: gebruik een beetje zeep en warm water om het schoon te maken. Te veel schuimen kan het gevoelige materiaal beschadigen.
  • Hard plastic, elastomeer, thermoplastisch elastomeer (TPR) of geleirubber: deze poreuze materialen kunnen na wassen met water en zeep nog steeds bacteriën bevatten. Gebruik dus een condoom als je het seksspeeltje gaat delen met een partner.

Gebruik Toy Cleaners

Toy cleaners zijn speciaal samengesteld om jouw seksspeeltjes goed schoon te maken. Dit speciale ‘schoonmaakmiddel’ zorgt ervoor dat je je seksspeeltjes en vibrators veilig kunt blijven gebruiken en dat alle bacteriën op jouw favoriete speeltje gedood worden.

Andere schoonmaakmiddelen zoals water met zeep kunnen schadelijk zijn voor je seksspeeltje en voor jezelf. Een toy cleaner is speciaal gemaakt om de levensduur van je speeltje te verlengen en huidirritaties te voorkomen. De toy cleaners zijn dermatologisch zacht voor de huid en gericht op het weghalen van bacteriën, schimmels en andere virussen en infecties. Het beste voor je seksspeeltje is om het schoon te maken met een toy cleaner. Met een toy cleaner waarborg je de hygiëne en de levensduur van je sextoy. Bekijk hier de toy cleaners van Pure Lust. 

Je seksspeeltje beschermen

Een goede vibrator is niet goedkoop en je wilt natuurlijk dat hij zo lang mogelijk meegaat. Je wilt niet de kans lopen dat je, door niet of met de verkeerde schoonmaakmiddelen, je favoriete speeltjes beschadigt. Daarnaast zijn agressieve schoonmaakmiddelen die gevaarlijk zijn voor de vibrator, waarschijnlijk ook gevaarlijk voor je eigen lichaam.

Dus reinig jouw sextoys na (en, als je het echt goed wilt doen ook voor) elke beurt, gebruik een goede toycleaner en bescherm jezelf en je seksspeeltjes.

RELATED ARTICLES

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published