Gids voor een gezonde vagina

Gids voor een gezonde vagina

Veel vrouwen weten hoe ze voor hun vagina moeten zorgen, maar ook velen weten dat niet! In deze blog vertellen we je alles wat je wilt weten over intieme verzorging. Van hygiëne tot ontharen en het juiste ondergoed. Lees verder en maak je yoni blij!

 

Intieme zorg

Les #1: Was je vagina niet met zeep. Dit heeft alles te maken met de natuurlijke zuurgraad van je vagina. Zeep en douchegel verstoren deze natuurlijke zuurgraad. Ja, zelfs de speciale "intieme verzorgingsproducten" voor je vagina. 

Melkzuur wordt geproduceerd in de vagina, waardoor de huid nabij de vulva zuurder is dan in andere delen van het lichaam. Deze zuurgraad beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf, maar helaas kan ook deze balans verstoord raken wat weer kan leiden tot infecties. Als je je vagina met zeep wast, loop je een groot risico op het ontwikkelen van een vervelende schimmelinfectie.

Even een scheikundelesje: om de zuurgraad te meten hebben we het over een pH-waarde. Rond de vagina ligt deze waarde rond de 5,2 en op de rest van je lichaam rond de 7. Gewone zeep heeft dus een pH-waarde van 7. Als je hiermee je vagina wast, verstoor je deze zuurgraad.

 

Wassen met een vaginale spoeling?

Wassen met een speciale zeep voor down under kun je het beste vermijden. Dit komt omdat de vagina zelfreinigend is en dus eigenlijk alleen lauw water nodig heeft. Nu zijn er verschillende intieme reinigers op de markt die zeep bieden die wel de juiste pH-waarde van je vulva en vagina behoudt. Toch bestaat het risico dat je te veel wast en de goede bacteriën wegspoelt. In dit geval loop je nog steeds het risico op infecties.

Heb je het gevoel dat je vagina na het wassen met water nog steeds erg sterk ruikt? De kans is groot dat u een infectie of een vorm van bacterie heeft. Was dan zeker je intieme delen niet met zeep! In plaats daarvan kan je het beste een afspraak maken met je arts.

 

Schoon, katoenen ondergoed

Elke dag schoon ondergoed aantrekken is iets wat we als kind allemaal leren. Toch willen we hier benadrukken: schoon ondergoed is ontzettend belangrijk voor een gezonde intieme zone. Het is het beste om katoenen ondergoed te dragen. Synthetische slips maken dit gebied extra warm en kwetsbaar voor bacteriën. De vagina is van nature al vochtig, dus zorg ervoor dat het materiaal van je ondergoed licht en luchtig is. Schimmels houden immers van een warme, vochtige omgeving.

 

Heb veiligere seks

Een van de beste en gemakkelijkste dingen die je kunt doen voor vaginale gezondheid, is veiliger vrijen. Hier zijn een paar tips om veilig te blijven:

·      Gebruik bescherming. Dat kan een condoom, beflapje of handschoenen zijn. Het is geen rocket science, en je weet al dat je het zou moeten doen, dus doe het gewoon.

·      Laat je regelmatig testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Je moet je laten testen na alle partners met wie je genitale vloeistoffen uitwisselt.

·      Let op de volgorde van je seksuele handelingen. Van kontspel naar vaginaal spel gaan, kan de kans vergroten dat je een infectie krijgt, zoals die pijnlijke blaasontstekingen (UTI's). Als anaal jouw ding is, zorg er dan voor dat je het na vaginale seks doet, niet ervoor.

·      Zorg ervoor dat je condoomingrediënten controleert. Er zijn een heleboel merken die zijn gemaakt met zaaddodende middelen. Spermiciden zijn niet erg gezond voor de vagina, omdat ze daar ook goede bacteriën kunnen doden. Gebruik indien mogelijk andere vormen van anticonceptie voor een gelukkiger, gezondere vagina.

 

Gebruik lichaamsveilige seksspeeltjes

Vraag je je soms af hoe sommige speeltjes werken? Je bent niet alleen. En het blijkt dat niet alle seksspeeltjes veilig zijn voor iets anders dan plek innemen in een van je lades. 

Speelgoed gemaakt van bepaalde materialen is over het algemeen veilig. Zoals: hout, siliconen, roestvrijstaal, glas, keramiek, steen, een soort plastic genaamd ABS.

Dat gezegd hebbende, dit moeten pure en medische of zelfs voedselveilige materialen zijn, geen mengsels.

Ook heb je lichaamsveilig siliconen, al onze Pure Lust toys zijn hiervan gemaakt!

 

Je bent wat je eet

De juiste voeding is belangrijk voor een gezond lichaam, ook voor je geslachtsdelen. Als je last hebt van vaginale klachten, kun je koffie en alcohol het beste zoveel mogelijk vermijden. Ze veroorzaken namelijk een negatieve vochtbalans en kunnen de bescherming van de vaginale flora in de war maken. Als je veel koffie of alcohol drinkt, is het belangrijk om je lichaam meer te hydrateren. Water of kruidenthee is geweldig!

Daarnaast bevatten alcohol en frisdrank veel suiker. Suiker veroorzaakt ontstekingen en verlaagt de weerstand van slijmvliezen. Ook zetmeelrijke producten zoals brood, pasta en koekjes kunnen je slijmvliezen verzwakken.

Het is het beste om zoveel mogelijk groenten, fruit en eiwitten te eten. Vooral groenten bevatten veel prebiotische stoffen; vezel die de goede darmbacteriën voedt. Het darmslijmvlies en het vaginale slijmvlies ‘communiceren’ veel met elkaar via deze bacteriën, waardoor je je vaginale flora positief kunt beïnvloeden.

 

Probiotica voor vaginale gezondheid

Probiotica komen van nature voor in je darmen, mond, vagina, urinewegen, huid en longen. Ondanks hun bescheiden aard bieden ze tal van gezondheidsvoordelen. Voor vrouwen die vatbaar zijn voor urineweginfecties en schimmelinfecties, zijn probiotica bijvoorbeeld een natuurlijke manier om deze infecties te bestrijden.

Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of probiotica al dan niet een goede manier is om vaginale onbalans en de aandoeningen die het kan veroorzaken te voorkomen en te behandelen. Sommige onderzoeken suggereren echter dat het gebruik van probiotica nuttig kan zijn bij het behandelen en tot stand brengen van een gezond vaginaal evenwicht.

 

Controleer je glijmiddelingrediënten

Glijmiddel is geweldig. Het kan seks naar een hoger niveau tillen voor alle betrokkenen. Toch zijn er enkele ingrediënten die niet erg gezond zijn voor je lichaam.

Glycerine is bijvoorbeeld gerelateerd aan suiker. Hoewel het geweldig werkt om glijmiddelen vochtig te houden, kan het ook bijdragen aan de groei van bacteriën in de vagina. Petroleumproducten zijn ook nee-nee’s omdat ze de natuurlijke pH-waarde van de vagina kunnen ruïneren. Andere dingen die je misschien wilt vermijden, zijn onder meer: parabenen, geuren, smaken, niet-natuurlijke oliën, kleurstoffen.

 

Vermijd het gebruik van inlegkruisjes

Sommige dames gebruiken altijd inlegkruisjes voor vaginale afscheiding. Het is echter het beste om inlegkruisjes slechts af en toe te gebruiken, omdat dagelijks gebruik de kans op irritatie en infecties vergroot. Vervang je tampon, maandverband of inlegkruisjes vaak genoeg tijdens je menstruatie om alles zo schoon mogelijk te houden.

Een menstruatiecup of menstruatieondergoed zijn ook goede alternatieven. Een menstruatiecup neemt ook alleen menstruatiebloed op en niet het heilzame vocht uit de vagina. Daarnaast is menstruatieondergoed gemaakt van katoen en ondersteunt het je vochthuishouding.

 

Plassen na seks

Naast het feit dat blaasontstekingen vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen, neemt het risico om er een te krijgen ook toe als je seksueel actief bent. Dit komt omdat je de infectie oploopt wanneer bacteriën omhoog bewegen in de urethra en als het ware de blaas binnendringen. De kans op het krijgen van een blaasontsteking na seks is groter, omdat tijdens geslachtsgemeenschap een behoorlijk aantal bacteriën de blaas kan bereiken. Door na de seks te plassen, kun je deze bacteriën eenvoudig wegspoelen.

Goed om te weten: je hoeft niet direct na het klaarkomen naar het toilet te rennen. Neem daarna gerust even de tijd om te knuffelen. Zorg er wel voor dat je niet nog 2 uur wacht voordat je naar het toilet gaat, want dan is de kans groter dat je een infectie oploopt.

 

Slaap in je verjaardagspak

Geen leugen, naakt slapen kan gezond zijn voor je vagina. Ongeacht welk ondergoed je overdag draagt, een nacht zonder ondergoed kan je vagina helpen ademen. De voordelen houden daar echter niet op. Sommige onderzoeken suggereren dat die koelere temperaturen goed kunnen zijn voor je gezondheid. Een makkelijke manier om af te koelen? Slaap naakt. En als je eenmaal naakt bent, zal het je misschien verbazen hoe ongelooflijk bevrijdend en krachtig het kan zijn!

 

Ontharing

Het scheren van de intieme zone kan nogal een gedoe zijn. Scheerirritatie, ingegroeide haartjes, geïrriteerde huid, jeuk… Hulp nodig? Hier zijn een paar tips:

  • Scheer het haar wanneer het zacht is, dat wilt zeggen wanneer je onder de douche of in bad staat.
  • Gebruik een scherp en schoon (!) scheermesje.
  • Scrub met een scrub speciaal gemaakt voor je intieme zone. Doe dit voor het scheren, of een paar dagen erna. Zorg ervoor dat je de scrub alleen op je schaamheuvel en liesstreek gebruikt en niet op je schaamlippen. Scrubben verkleint de kans op ingegroeide haartjes.
  • Hoge pijngrens en toe aan een duurzamere oplossing? Probeer laserontharing! Dit richt zich op de haarzakjes, waardoor je haar eerst dunner wordt en uiteindelijk voorkomt dat het teruggroeit. Geen haar betekent geen ingegroeide haren, geen bultjes, geen jeuk!

 

Ga voor de gezondheid van het hele lichaam

Eet goed, houd je gewicht onder controle en probeer genoeg te sporten en te bewegen. Dit is niet alleen goed voor je hele lichaam; het is ook goed voor je geslachtsorganen. Omgekeerd kunnen chronische aandoeningen je geslachtsorganen in gevaar brengen. Slecht gecontroleerde diabetes verhoogt bijvoorbeeld de kans op het oplopen van schimmelinfecties en blaasontstekingen.

 

RELATED ARTICLES

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden