Wat betekent sekspositiviteit eigenlijk?

Wat betekent sekspositiviteit eigenlijk?

Seks-positiviteit. Het is iets waar je tegenwoordig veel over hoort, maar niet iedereen heeft echt een idee van wat de term echt betekent of hoe een sekspositieve levensstijl er eigenlijk uitziet. Waarschijnlijk heb je de term 'sekspositief' wel eens voorbij zien komen met trendy hashtags als #FreeTheNipple, #EffYourBeautyStandards en #SexualHealthIsHealth.

Maar veel meer dan ongegeneerde naaktheid, rumoerige trio's en regelmatige soa-testen, is sekspositiviteit een manier van zijn die schaamte vervangt door plezier en oordeel door vrijheid. Kort gezegd is sekspositiviteit het met openheid en een niet oordelende benadering omarmen van de diversiteit van seksuele expressie.

Er is ook zeker nog veel over sekspositiviteit dat mensen ook fout hebben, vooral als het gaat om wat sekspositiviteit niet is. Voordat we verder gaan over wat sekspositief dan wel is, hoe je sekspositief wordt en of seksnegatief ook bestaat… Volgen hieronder eerst enkele van de meest hardnekkige misvattingen. Klinkt een van hen bekend?

 

1.   "Alle sekspositieve mensen genieten van seks."

Misschien is een van de meest hardnekkige mythen over sekspositiviteit dat het in wezen hetzelfde is als echt heel erg van seks houden. Een sekspositief persoon gelooft dat seks iets geweldigs, natuurlijks is waar vrijelijk, veilig en met wederzijds consent van genoten moet worden. Gerelateerde concepten zoals positiviteit van het lichaam, seksueel bewustzijn, vrije verkenning van gendernormen en seksuele zelfzorg maken ook een groot deel uit van de vergelijking. Hoewel veel sekspositieve mensen genieten van seks, kun je sekspositief zijn zonder seksueel actief te zijn of zelfs zonder zelf geïnteresseerd te zijn in seks. Er zijn sekspositieve mensen die maagd, celibatair en zelfs aseksueel zijn.

 

2.   "Seks-positieve mensen praten constant over seks."

Hoewel sekspositieve mensen absoluut geloven dat er niets slechts, verkeerd of beschamends is aan elke vorm van consensuele, verantwoorde seksuele activiteit, of het praten erover. Hoeven ze niet per se veel over seks te praten. Toestemming is een groot probleem als het gaat om sekspositiviteit. Sekspositieve mensen begrijpen dat niet iedereen de details van een intieme ervaring die ze met iemand anders hebben gehad wil delen, wil bespreken of wil horen over de seksuele uitbuiting van anderen. Onderdeel van het hebben van een sekspositieve houding is respectvol en attent zijn op alle mogelijke manieren als het om seks gaat.

 

3.   "Sekspositief zijn betekent dat je van losse seks houdt."

Sekspositiviteit is op geen enkele manier een terugkeer naar de hippiedagen van vrije liefde. Er zijn absoluut sekspositieve mensen die houden van losse seks, one-night-stands en friends-with-benefits-situaties. Veel sekspositieve mensen nemen seks echter ongelooflijk serieus en willen het alleen hebben in een monogame context die voor het grootste deel vrij traditioneel is. Het is ook heel goed duidelijk dat seks niet voor iedereen een leuke, zorgeloze ervaring is. Sekspositieve mensen geloven in een wereld waarin het veilig is om vrij en verantwoord je seksualiteit te uiten, wat dat ook voor jou persoonlijk betekent.

 

4.   "Sekspositieve mensen hebben geen grenzen."

Je hoeft geen "alles proberen" type persoon te zijn om sekspositief te zijn of je te identificeren met de beweging. Bijna iedereen heeft grenzen en dingen waar ze seksueel gewoon niet in geïnteresseerd zijn. Dat betekent niet dat ze gespannen zijn of dat ze wat losser moeten worden, en het betekent zeker niet dat ze niet sekspositief zijn. Een sekspositief persoon zou eigenlijk iemand zijn die niet alleen weet waar zijn persoonlijke grenzen liggen, maar zich ook heel comfortabel voelt om ze uit te drukken en anderen te vragen hun grenzen te respecteren.

 

5.   "Seks-positieve mensen zien seks als iets waar ze recht op hebben."

We kennen allemaal mensen die denken dat seks iets is waar ze recht op hebben of dat andere mensen hen iets verschuldigd zijn. We kennen waarschijnlijk allemaal op zijn minst wel een iemand die wat zij denken dat hun geloof in sekspositiviteit is, heeft gebruikt als een manier om anderen te manipuleren om deel te nemen aan seksuele activiteiten waar ze eigenlijk niet aan mee willen doen. Iedereen die die houding ten opzichte van seks aanneemt, is niet sekspositief. We maken geen grapje als we volhouden dat toestemming een groot en belangrijk ding is voor sekspositieve mensen. Niemand is jou seks verschuldigd, en andersom ben jij niemand seks verschuldigd. Punt uit.

 

6.   "Seks-positieve mensen zijn constant geil."

Zeer weinig mensen, sekspositief of anderszins, zijn altijd in voor alle seks die ze kunnen krijgen van absoluut iedereen die bereid is om het te doen. Sekspositiviteit gaat niet over supergeil zijn of volledig willekeurig zijn als het gaat om wanneer, hoe en met wie ze seks hebben. Wees op je hoede voor iedereen die anders beweert. Een sekspositieve benadering van je leven aannemen, betekent niet dat mensen je vanuit het niets benaderen in afwachting van seks, seksuele conversatie of iets anders wat daarmee te maken heeft.

 

7.   "Kinky mensen zijn beter in seks dan vanille mensen."

Echt seks-positieve mensen geloven niet in een seksuele hiërarchie waarin wat iemand leuk vindt (of niet leuk vindt) hen automatisch goed of slecht maakt in seks. In een sekspositieve wereld is elke seksuele handeling die veilig en verantwoord plaatsvindt tussen instemmende volwassenen een geldige uiting van verlangen. Als je van BDSM houdt, een grote verzameling seksspeeltjes hebt, van trio's houdt of polyamoreus bent, word je niet beter in seks. De voorkeur geven aan traditionele missionarisseks alleen binnen de context van een huwelijksrelatie maakt je niet slecht in seks. Sekspositiviteit gaat over het accepteren van ieders voorkeuren, of ze nu wel of niet graag seks hebben zoals jij.

Een sekspositieve levensstijl leiden is zonder twijfel een geweldige beslissing. Het stelt je niet alleen open om jezelf beter te leren kennen, maar het helpt je ook om de verschillen tussen jou en anderen te omarmen.

 

Seks-positieve voorbeelden

Wat is sekspositief dan wel? Voorbeelden van sekspositiviteit kunnen zijn:

  • Het verkennen van je fantasieën.
  • Genieten van de sensaties in je lichaam.
  • Het communiceren van je seksuele wensen en behoeften aan partners.
  • Prioriteit geven aan een gezond seksleven in relaties.
  • Het ontwikkelen van een positieve relatie met je lichaam en lichaamsbeeld.
  • Gezonde seksuele grenzen stellen met jezelf en anderen.
  • Pleiten voor je eigen seksuele gezondheid, waar nodig veilige seks hebben.
  • Het aanpakken van ongezonde seksuele patronen, zoals dwangmatig of impulsief gedrag.
  • Accepteren van het consensuele seksuele gedrag van anderen in plaats van te oordelen.
  • Het steunen van wetten, beleid en normen die seksuele vrijheid met wederzijds goedvinden garanderen in plaats van ongezonde beperkingen of repressie.
  • Steunen van uitgebreide seksuele voorlichting op scholen.

 

Hoe word je sekspositief?

Volledige transparantie, sekspositief worden vereist: geduld, tijd, inzet en moed. Het is hard werk! Maar het is werk dat de moeite waard is.

Het vereist een voortdurende toewijding om steeds inclusiever en bewuster te worden. Het vereist een toewijding aan het beoefenen van anti-onderdrukkende filosofieën en praktijken.

De eerste stap is het opmerken van alle keren dat je niet sekspositief bent - waarschijnlijk omdat je bent opgegroeid in een seksnegatieve cultuur.

Bijvoorbeeld: Laten we zeggen dat je 'slet' denkt als je iemand in een crop-top ziet. Stel jezelf de vraag: waarom heb ik zo gereageerd? Waarom voelde ik me zo?

Evenzo, als je merkt dat je iemand veroordeelt omdat hij polyamoreus is, vraag jezelf dan af: waarom voel ik me daar ongemakkelijk bij? Welke stappen moet ik nemen om me niet meer zo te voelen? En neem dan die stappen.

 

Is het mogelijk om ‘seks-negatief’ te zijn?

Zeker weten.

Het is zelfs een veilige gok dat, tenzij je actief werkt om sekspositief te worden, je seksnegatief bent. Vat het echter niet persoonlijk op. Jij bent niet het probleem, het is de samenleving. Seks-negativiteit zit ingebakken in de manier waarop onze hele samenleving werkt.

Bijvoorbeeld, seksnegativiteit vertelt meisjes dat ze meer kleren moeten aantrekken, zelfs op de heetste dag voordat ze het huis verlaten. Het is een ouders beoordelen wanneer ze in het openbaar borstvoeding geven, ook al zijn borsten daarvoor gemaakt.

Andere voorbeelden van negativiteit over seks zijn: 

  • Geweld tegen sekswerkers, transvrouwen etc.
  • Alleen seksuele voorlichting over onthouding en seksuele voorlichting die alleen leert over reproductieve seks.
  • Instagram die seksuele voorlichters shadow-banned.
  • Slut-shaming en slachtoffer-blaming.
  • De "brave meid" versus "slechte meid" trope.

Seksenegativiteit benadert seks en seksualiteit vanuit een plaats van angst, onderdrukking en stigma. Het gaat ervan uit dat menselijke seksualiteit vies, gevaarlijk, afschuwelijk, onnatuurlijk, oncontroleerbaar, schadelijk en riskant is.

 

Sta jij ervoor open om meer seks-positief te worden? Onthoud dat sekspositiviteit een proces is. Wees voorzichtig met jezelf terwijl je seks-negatieve opvattingen en gedragingen afleert. Zolang we ons collectief inzetten om samen een meer seks-positieve samenleving te creëren, zijn we op weg naar diepere liefde en acceptatie voor onszelf en anderen.

RELATED ARTICLES

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden