Vaginale gezondheid is belangrijk: de gouden regels om jouw vagina gelukkig en gezond te houden

Vaginale gezondheid is belangrijk: de gouden regels om jouw vagina gelukkig en gezond te houden

Elke vrouw zou zich bewust moeten zijn van haar vaginale gezondheid, maar wat is precies een gezonde vagina? 

Hoewel het van verschillende factoren afhangt, zoals de leeftijd van een vrouw, heeft een gezonde vagina doorgaans een zure pH en wordt deze van nature nat gehouden.

Het vaginale microbioom is delicaat en de bacteriële balans van dat microbioom kan je gezondheid aanzienlijk beïnvloeden.

Afscheiding is een natuurlijke fysieke reactie die voornamelijk bestaat uit uitgestoten cervicale en vaginale cellen. Een gezonde vagina scheidt kleine hoeveelheden afscheiding af.

Hoewel sommige vrouwen het misschien niet eens doorhebben, kunnen anderen elke dag tot een theelepel of eetlepel afscheiding opmerken.

Onze vaginale gezondheid kan de kwaliteit van onze vruchtbaarheid en ons seksleven beïnvloeden. Elke verandering in de vaginale geur van een vrouw of de kleur van haar afscheiding die gepaard gaat met ongemak - of het nu gaat om bekken- of vulvaire ongemakken, jeuk of een branderig gevoel - moet worden aangepakt.

Onthoud altijd dat bepaalde smeermiddelen, talk en vaginale reinigingszepen de vaginale bacteriële balans veranderen en het risico op urineweginfecties, bacteriële of seksueel overdraagbare infecties kunnen vergroten.

Toch blijft de brandende vraag: wat zijn de basisprincipes bij het verzorgen van de afdeling beneden, en zijn er grote no-no's die je moet vermijden?

Als je vagina zou kunnen spreken, vermoeden we dat ze nogal luidruchtig zou zijn over wat wel en niet moet worden gedaan met betrekking tot vaginale verzorging.

Maar aangezien de meesten van ons geen natuurlijk geboren vaginafluisteraars zijn, hebben we een lijst met vaginale gezondheidsregels samengesteld om ervoor te zorgen dat de vagina gelukkig, gezond en probleemloos blijft.

Regel 1: Geen vaginale douche

Het spijt ons dat we het je moeten vertellen, maar hoewel je de geur van een "zomerse frisse" douche misschien wel op prijs stelt - je vagina niet - omdat douchen echt schadelijk is voor de vagina. Dus, hoe houd je het dan schoon beneden?

Welnu, het blijkt dat deze prachtige organen niet alleen leven in deze wereld brengen, maar ze houden zichzelf ook schoon. Ze bereiken dit door op natuurlijke wijze gezonde bacteriën en pH-waarden te reguleren. Je hoeft hier dus niks aan te doen.

Als je nog steeds graag je vagina en vulva wilt reinigen, gebruik dan ongeparfumeerde producten en was alleen de buitenste grote schaamlippen.

Regel 2: Controleer je glijmiddel

Geen enkel redelijk persoon zal ooit ertegen in gaan dat glijmiddel gewoon fantastisch is. Het heeft het potentieel om seks voor alle betrokkenen te verbeteren. Er zijn echter enkele ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Glycerine is bijvoorbeeld verwant aan suiker en hoewel het effectief is om smeermiddelen vochtig te houden, kan het ook de groei van bacteriën in de vagina stimuleren. Petroleumproducten worden ook als nee-nee’s beschouwd, omdat ze de natuurlijke pH-waarde van de vagina kunnen beïnvloeden.

Regel 3: Gebruik veilige seksspeeltjes

Vraag je je ooit af hoe sommige seksspeeltjes werken en of ze volkomen veilig zijn? Nou, het blijkt dat niet alle seksspeeltjes veilig zijn.

Speelgoed gemaakt van de volgende materialen is over het algemeen veilig: hout, siliconen, roestvrijstaal, glas, keramiek, steen, ABS-kunststof.

Als je je houdt aan speelgoed dat is gemaakt met een van de bovenstaande materialen, ben je veilig. Dit moeten wel pure materialen zijn, geen mengsels.

Het is ook aan te raden om je speelgoed altijd bij een goede leverancier te kopen (zoals ons!) om een kwaliteitsvol, lichaamsveilig product te garanderen en voor een uitstekende investering in je seksuele welzijn.

Regel 4: Veeg van voren naar achteren

Hoewel deze vrij duidelijk is, moet het gezegd worden! Veeg bij het plassen altijd van voren naar achteren.

Het is aangetoond dat deze actie het risico op het ontwikkelen van urineweginfecties minimaliseert, aangezien je je vagina minder snel besmet met uitwerpselen (die je zo ver mogelijk van je vagina wilt houden!).

Regel 5: Neem voorzorgsmaatregelen om veilige seks te hebben

Dit omvat het dragen van een condoom met elke nieuwe seksuele partner en het regelmatig laten testen van soa's. Soa's kunnen mensen van elke leeftijd treffen, en hoewel ze het meest voorkomen bij personen van 25 jaar en jonger, was de hoogste toename van het aantal infecties de afgelopen jaren bij volwassenen ouder dan 50 jaar…

Verrassend (en nogal eng) zul je bij de meeste soa's niet weten dat je er een hebt tenzij je wordt getest.

Regel 6: Verwaarloos je bekkenbodem niet

De bekkenbodem bestaat uit een spierslinger die tussen je heupbeenderen loopt en je baarmoeder, eierstokken, blaas en vagina ondersteunt. Voor een gezonde bekken- en seksuele functie moeten deze spieren in goede staat verkeren.

Wanneer ze verzwakken, veroorzaakt dit incontinentie, baarmoederverzakking en vaginale wandverzakking. Alle vrouwen zouden bekkenbodemoefeningen in hun dagelijkse routines moeten opnemen om deze spieren te versterken.

Als je niet zo zeker weet waar je moet beginnen, begin dan hier.

Regel 7: Plassen na seks

Maak er een gewoonte van om na de seks naar het toilet te gaan, zelfs als je geen volledige penetrerende sekspositie hebt geprobeerd en in plaats daarvan gewoon wat voorspel hebt gedaan of je favoriete seksspeeltjes hebt gebruikt.

Plassen na seks helpt om alles op te schonen daar beneden, vooral als je vatbaar bent voor blaasontsteking, het helpt om alle schadelijke bacteriën uit de vagina te verwijderen.

Regel 8: Draag ademende kleding

Vagina's zijn veel gelukkiger wanneer ze gekleed zijn in ademende kleding zoals katoen. En hoewel katoenen ondergoed niet altijd de meest sexy optie is, heeft deze stof vochtafvoerende eigenschappen, wat kan helpen de hoeveelheid vocht die de ontwikkeling van bacteriën stimuleert te verminderen.

Regel 9: Verander je ongesteldheidsproducten regelmatig

Als u vertrouwt op maandverband, tampons of menstruatiecups, zorg er dan voor dat u deze regelmatig vervangt. Dit voorkomt dat schadelijke micro-organismen groeien en de pH van je vagina verstoren.

Regel 10: Vergeet je vaginale gezondheidscontroles niet

Regelmatige gezondheidscontroles krijgen lijkt misschien een hele klus (en voor mensen met langdurige partnerschappen onnodig), maar het is super belangrijk in termen van vaginale zorg. Gezondheidscontroles zoals seksuele gezondheidscontroles en screening op baarmoederhalskanker. Better be safe than sorry!

RELATED ARTICLES

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden