Laten we het over condooms hebben! Ja, je hoort het goed: condooms! Dit eenvoudige en betaalbare kleine ding bestaat al eeuwen en is een hoofdbestanddeel geworden in de wereld van seksuele gezondheid. Laten we ingaan op alles wat je moet weten over condooms!
Allereerst, wat is een condoom?
Een condoom is een dun, flexibel omhulsel gemaakt van latex, polyurethaan of polyisopreen, dat tijdens seksuele activiteit over de penis wordt gedragen. Het belangrijkste doel is om zwangerschap te voorkomen en te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).
Laten we het nu hebben over de olifant in de kamer - sommige mensen voelen zich misschien beschaamd of ongemakkelijk als ze over condooms praten, maar het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik ervan een verantwoorde en slimme beslissing is. Bovendien hoef je je nergens voor te schamen als het gaat om het zorgen voor je eigen gezondheid en die van jouw partner.
Dus waarom zou je een condoom gebruiken?
Condooms zijn de enige vorm van anticonceptie die kan beschermen tegen zowel onbedoelde zwangerschap als soa's. Het is een barrière en voorkomen dat lichaamsvloeistoffen zoals sperma, vaginale afscheiding en bloed tussen partners passeren tijdens seks. Dit kan het risico op soa's zoals hiv, chlamydia, gonorroe en herpes helpen verkleinen.
Condooms zijn ook een effectieve anticonceptiemethode als ze correct en consequent worden gebruikt. Ze zijn voor meer dan 98% effectief in het voorkomen van zwangerschap als ze correct worden gebruikt elke keer dat je seks hebt. Het is echter belangrijk op te merken dat condooms minder effectief zijn als ze niet correct worden gebruikt, bijvoorbeeld als ze breken of afglijden.
Verschillende soorten condooms
Laten we het nu hebben over de verschillende soorten condooms die beschikbaar zijn. Bij Pure Lust hebben we (bijna) alle soorten, maten en smaken, kom langs in een van onze winkels voor persoonlijk advies!
- Latexcondooms zijn het meest gebruikte type condoom. Ze zijn gemaakt van een soort rubber en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen, kleuren en texturen. Latexcondooms zijn het meest effectief in het voorkomen van soa's en zijn ook zeer effectief in het voorkomen van zwangerschap.
- Polyurethaan condooms zijn een alternatief voor latex condooms. Ze zijn gemaakt van een soort plastic en zijn dunner dan latex condooms. Polyurethaan condooms zijn ook effectief bij het voorkomen van soa's en zwangerschap.
- Polyisopreen condooms zijn een ander alternatief voor latexcondooms. Ze zijn gemaakt van een soort synthetisch latex en zijn zachter en rekbaarder dan gewone latexcondooms. Polyisopreen condooms zijn ook effectief bij het voorkomen van soa's en zwangerschap.
- Lamsvel condooms: Deze condooms zijn gemaakt van schapendarm en zijn een natuurlijk alternatief voor latex of synthetische condooms. Ze zijn echter niet zo effectief in het voorkomen van soa's, omdat ze grotere poriën hebben waardoor sommige virussen en bacteriën erlangs kunnen glippen.
- Condooms met smaak: deze condooms zijn er in verschillende smaken, zoals aardbei, chocolade, etc.
Hoe gebruik je een condoom?
Laten we nu verder gaan met het correct gebruiken van een condoom.
Controleer voordat je een condoom gebruikt of de houdbaarheidsdatum niet is verstreken en of de verpakking intact is. Open de verpakking voorzichtig met je handen - gebruik je tanden of schaar niet, deze kunnen het condoom beschadigen.
Zorg er vervolgens voor dat het condoom de juiste maat heeft voor je penis. Condooms die te klein zijn, kunnen breken en condooms die te groot zijn, kunnen eraf glijden. Experimenteer met verschillende maten en merken om de juiste pasvorm te vinden.
Knijp in het topje van het condoom om een kleine ruimte over te laten voor het verzamelen van sperma en rol het condoom vervolgens langs de schacht van de penis. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen in het condoom zitten en dat het goed maar niet te strak zit.
Zorg ervoor dat je tijdens het vrijen het condoom de hele tijd om hebt. Als het condoom breekt of afglijdt, stop dan en doe een nieuw condoom om.
Verwijder na de seks het condoom voorzichtig en gooi het in de prullenbak. Spoel het niet door het toilet, omdat condooms de leidingen kunnen verstoppen.
Mythen en misvattingen over condooms
En tot slot, laten we enkele veelvoorkomende mythen en misvattingen over condooms bespreken.
Mythe #1: Condooms verminderen plezier.
Dit is een algemene misvatting over condooms, maar het is niet helemaal waar. Veel mensen vinden zelfs dat het gebruik van een condoom het plezier tijdens seks kan vergroten. Condooms kunnen extra smering toevoegen, waardoor je makkelijker kan ‘glijden’ en seks comfortabeler en leuker kan worden. Bovendien kan de wetenschap dat je beschermd bent tegen soa's en onbedoelde zwangerschap je helpen ontspannen en nog meer genieten van de ervaring.
Mythe #2: Condooms zijn alleen bedoeld om zwangerschap te voorkomen.
Hoewel condooms een effectieve anticonceptiemethode zijn, zijn ze ook de enige vorm van anticonceptie die bescherming kan bieden tegen soa's. Door elke keer dat je seks hebt een condoom te gebruiken, verklein je het risico op het oplopen van soa's zoals hiv, chlamydia, gonorroe en herpes.
Mythe #3: Condooms zijn alleen voor heteroseksuele stelletjes.
Dit is helemaal niet waar! Condooms zijn voor iedereen die zich bezighoudt met seksuele activiteit, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Iedereen zou maatregelen moeten nemen om zichzelf en hun partners te beschermen tegen soa's en onbedoelde zwangerschap.
Mythe #4: Condooms zijn 100% effectief in het voorkomen van zwangerschap en soa's.
Hoewel condooms zeer effectief zijn in het voorkomen van zowel onbedoelde zwangerschap als soa's, zijn ze niet 100% onfeilbaar. Condooms kunnen breken of afglijden, wat het risico op onbedoelde zwangerschap of soa-overdracht kan vergroten. Het correct gebruiken van condooms elke keer dat je seks hebt, kan jouw risico echter aanzienlijk verminderen.
Mythe #5: Condooms zijn alleen nodig voor penetrerende seks.
Condooms kunnen worden gebruikt tijdens elke vorm van seksuele activiteit waarbij lichaamsvloeistoffen betrokken zijn, inclusief orale en anale seks. Het gebruik van een condoom tijdens orale seks kan helpen beschermen tegen soa's zoals gonorroe en chlamydia, terwijl het gebruik van een condoom tijdens anale seks kan helpen beschermen tegen soa's zoals hiv.
Mythe #6: Condooms zijn alleen voor jongere mensen.
Condooms zijn voor iedereen die zich bezighoudt met seksuele activiteit, ongeacht leeftijd. Oudere volwassenen lopen mogelijk een groter risico op soa's vanwege een afname van de natuurlijke smering en een afname van de immuunfunctie. Iedereen zou stappen moeten ondernemen om zichzelf en hun partners te beschermen tegen soa's en onbedoelde zwangerschap, ongeacht hun leeftijd.
Tot slot zijn condooms een belangrijk hulpmiddel bij het beschermen van uw seksuele gezondheid. Ze zijn betaalbaar, gebruiksvriendelijk en overal verkrijgbaar. Laat mythen en misvattingen jou er niet van weerhouden om ze te gebruiken - heb altijd veilige seks en bescherm jezelf en je partner.